Uitlichten waar de blog over gaat

Wat is een BBL operatie?

In het kort

Een Brazilian Butt Lift (BBL) is een ingreep aan het lichaam waarbij vet wordt weggehaald op ongewenste plekken in het lichaam. Vervolgens wordt dit vet in de billen gespoten. Het is ook mogelijk om implantaten te gebruiken. Over die optie kan je later in deze blog meer info vinden. 

 

Wat gebeurt er tijdens een BBL operatie?

Bij een Brazilian Butt lift wordt er geen huid weggezogen. Het vet wordt gehaald bij ongewenste plekken van het lichaam zoals de heupen, binnenzijde van de bovenbenen en de buik/lovehandles. Het is heel belangrijk dat er genoeg vet zit aan het lichaam zodat de arts ook genoeg vet heeft om ook terug te plaatsen. Gemiddeld is een BMI van 23 de minimale grens om in aanmerking te komen voor een BBL. 

Het vet dat wordt weggehaald van verschillende plekken, gaat niet allemaal terug naar de billen. Het vet moet namelijk gereinigd worden van bloed en onbruikbare vetcellen en daarom kan er gemiddeld maar ⅓ deel van het vet teruggeplaatst worden. Ook na de operatie zal een deel van het vet in de billen afgebroken worden door het lichaam zelf. Dit is een klein percentage, maar hou er rekening mee dat er gemiddeld 80% overblijft van het teruggeplaatste vet in de billen.

De chirurg van een kliniek zal eerst een bespreking met je voeren over de wensen die je hebt en tot hoever deze verwezenlijkt kunnen worden. Met behulp van tekeningen op het lichaam bepaald de arts uit welke delen van het lichaam er vet zal worden weggezogen door middel van liposuctie, en in welke delen van de billen dit weer zal worden ingespoten door middel van lipofilling.

 

Uitleg: Wat zijn liposucties en lipofillings?

 • Een liposuctie zuigt vetweefsel weg uit de ongewenste plekken in je lichaam.
 • Bij een lipofilling wordt vervolgens je eigen vetweefsel gebruikt om de gewenste plekken op te vullen. 
Tonen van operatie kamer

Waarom willen mensen een BBL operatie?

Sommige dames en heren hebben last van weinig volume in de heupen en billen. Een BBL biedt de mogelijkheid om de volume toe te laten nemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand last heeft van geen bil volume aan de onderkant en wel aan de onderzijde, of juist andersom. Anderen kunnen last hebben van hip dips. Hierbij zitten er deuken die aan zijkant van de heupen, en deze deukjes kunnen doorlopen naar het midden van de billen.  De oorzaak hiervan is vaak genetisch bepaald waardoor iedereen heeft unieke billen heeft. Er zijn dus veel redenen om een BBL operatie te doen. 

 

Hoeveel kost een BBL operatie?

De prijs van een BBL operatie kan verschillen. In nederland zitten de kosten al snel rond de 4000 Euro, In het buitenland is het al snel goedkoper. Daar kan dit soms al vanaf 2000 Euro als je goed zoekt. Wees natuurlijk wel op je hoede voor klinieken met een slechte reputatie. Als je meer wilt weten over de kosten van een BBL operatie, neem dan vooral bij deze blog een kijkje.

De nazorg is belangrijk bij een BBL operatie. Lees hieronder wat aangeraden wordt voor de beste nazorg, om een  optimale BBL resultaat te halen.

Wat gebeurt er voor de operatie?

Voor je erover nadenkt om een BBL te ondergaan is het handig om eerst te kijken of deze ingreep mogelijk is voor jou. De ingreep is namelijk niet bedoeld voor slanke mensen. Als je in aanmerking wilt komen voor een BBL zul je een BMI moeten hebben van minstens 23. Verder zijn er nog een paar belangrijke punten waar je op moet letten:

 • Je mag 8 tot 10 uur voor de operatie niet eten of drinken.
 • Je kunt voor de operatie het best makkelijke kleding dragen.
 • Draag geen make-up voor de operatie.
 • Je moet metalen voorwerpen zoals sieraden, piercings en haarspelden voor de operatie verwijderen.
 • Je arts neemt dit als het goed is met je door, maar geef het aan en ook wat voor medicatie je gebruikt.
 • Als je bloedverdunners gebruikt, moet je hier minimaal 10 dagen voor de operatie mee stoppen.
 • Je moet 4 weken voor de operatie stoppen met je anticonceptie medicatie.
 • Stop minstens een week voor de operatie met roken en alcoholgebruik.
 • Zorg dat je goed uitgerust bent voor de operatie en doe geen zware inspanningen.

Gelukkig zal de kliniek je hier zeker van op de hoogte stellen wanneer je een BBL operatie wilt ondergaan.

 

Tonen van een appel met een meetlint eromheen

Hoe verloopt de complete procedure van een BBL operatie?

De BBL operatie wordt uitgevoerd door middel van kleine incisies die niet zullen opvallen na de operatie. Eerst zal de arts een steriele vloeistof naar binnen spuiten om ervoor te zorgen dat bloedingen verminderen. Hierna zal hij door de kleine incisies een dunne buis naar binnen laten. Dit noemen ze een canule of canula. Hiermee zuigt hij het nodige vet weg. Het vet wordt via een infuus die verbonden is met de canule opgeslagen in een tube. 

Hierna wordt het verwijderde vet gereinigd van bloed en onbruikbare vetcellen en teruggeplaatst in het billen gebied. Deze operatie kan tussen de 2 en 4 uur duren indien je de behandeling niet combineert met een behandeling aan andere lichaamsdelen (bijvoorbeeld een borst verkleining / vergroting).
Hoe kun je de meest optimale resultaten behouden na een BBL operatie?

Het is belangrijk na je BBL operatie om de billen zoveel mogelijk rust te geven zodat het vet kan hechten en zoveel mogelijk vet blijft bestaan. De billen mogen daarom niet aangeraakt worden en al helemaal geen druk ervaren. Dit betekent dat je niet mag zitten of liggen op je billen voor gemiddeld 4 weken na de operatie. Na deze maand zijn alle vetcellen gehecht aan de billen en gaat er niets meer verloren van het resultaat. 

Ook is het belangrijk om geen gewicht te verliezen kort na de BBL operatie! Het is belangrijk voor de nieuwe vetcellen om geen gewichtsschommeling mee te maken omdat dit anders weer sneller kan oplossen. Een bekende slogan na de BBL operatie is dan ook “feed the fat”! Zorg dat het lichaam genoeg gezonde vetten binnenkrijgt om zo gewend te raken aan je nieuwe rondingen!

Als laatst maar zeker niet onbelangrijk; draag je faja 24/7 tijdens de eerste 3 maanden van je herstel. Zorg ervoor dat je faja goed om je lichaam past, comfortabel zit en vooral geen druk geeft op je billen.  

Tonen van billen van vrouw met ondergoed

De mogelijke nadelen van een BBL operatie

Tijdens je BBL operatie ben je onder volledige narcose en dit is zwaar voor het lichaam. Je kunt je na de operatie nog zwak en slaperig voelen. Ook kun je keelpijn hebben of hees zijn door de irritatie van de beademingsbuis.

Wanneer je wakker word na je operatie, zal je lichaam nog koud zijn van de operatiekamer en gaat je lichaam op survivalmodus. Dit betekent dat je heel erg zult gaan trillen na de operatie omdat je lichaam zichzelf probeert te redden en warm wilt maken. Dit kan zo’n 2 uur aanhouden na de operatie. Wanneer de trillingen weg zijn, voel je de pijn van de operatie. Je kunt nabloedingen ervaren waardoor je hele bed vol kan liggen met bloed.

Ook heb je geen idee wanneer je moet plassen, daarom wordt er een katheter gebruikt om urine uit de blaas af te voeren. De katheter wordt via de plasbuis (dit is de kanaal dat de urine van de blaas naar buiten leidt) in de blaas gebracht. Aan het afgeronde uiteinde van de katheter bevinden zich aan beide kanten gaatjes waardoor de urine uit de blaas stroomt. 

Er is ook een grote kans dat je heel erg pijn zult hebben aan je billen omdat deze groter is geworden. Verder omschrijven anderen pijn aan de plekken waar vet is weggehaald als heel erge spierpijn. Dit zal de eerste 3 dagen na je operatie het heftigst zijn.
Wat voor soort BBL operaties zijn er?

Je zal waarschijnlijk al verschillende termen voor BBL hebben gezien. Het kan ook lastig zijn om op te maken of er een verschil is. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van alle soorten namen die je wellicht tegenkomt. 

 • Brazilian buttlift
 • Braziliaanse buttlift
 • BBL 
 • Brazilian buttocklift
 • Buttlift
 • Bilvergroting

Het grote verschil zit tussen buttlift en de Braziliaanse Butt Lift. Bij een butt lift operatie wordt overtollig vet en huid weggehaald bij de bil. Bij een Braziliaanse Butt Lift wordt de bil vergroot. Bij beide is er wel sprake van een operatie.

Bij een BBL operatie zijn overigens ook verschillende manieren waarop de billen worden vergroot. Hiervoor zijn 2 methoden die het vaakst worden gebruikt.

 • Met eigen vet
 • Met implantaten

Bij de keuze voor eigen vet wordt er door middel van liposuctie en lipofilling de BBL operatie uitgevoerd. Wanneer er implantaten worden gebruikt, zullen die onder de bilspier (Gluteus maximus)  worden geplaatst. Bij het gebruik van de implantaten wordt vaak de originele vorm van de individu’s billen gebruikt als referentiepunt. Dit doen ze om te bepalen hoe de bil op de meest aantrekkelijke manier gevormd kan worden. De dokter zal hier dan ook zeker in adviseren.

Naast de verschillende BBL operaties zijn er ook andere opties om de bil te vergroten. Een mogelijkheid is door middel van vacuüm cupping. Bij deze variant worden er twee grote koepels op de billen geplaatst. De lucht wordt dan uit de koepel gezogen en daardoor zullen de billen zwellen. Dit process wordt dan herhaal in meerdere sessies. Hoe goed de lange termijn resultaten zijn van deze optie is bij ons onduidelijk.

Waar komt de BBL vandaan?

Verschillende chirurgen hebben sinds 1950 geëxperimenteerd met de ingreep maar de Braziliaanse dokter Ivo Pitanguy was de eerste die het goed kon uitvoeren.

Ivo Pitanguy is een bekendheid in Brazilië en bezat een eiland waar hij zijn plastische chirurgische magie liet werken. Hij begon in 1960 met de operaties. Zijn bekendheid was mede dankzij zijn discrete manier van werken want hij opereerde ook vaak de rijke, bekende en zelfs adelijke mensen.  Hij is de dag nadat hij de olympische vuur vlam droeg tijdens de spelen in 2016 in Rio de Janeiro overleden. Dokter Ivo Pitanguy is 93 jaar geworden. 

De Brazillian buttlift kreeg aandacht in de cosmetische industrie rond 1980. Toch duurde het nog tot het jaar 2010 voordat de ingreep echt ‘booming’ kon worden genoemd. Mede dankzij bekende sterren zoals Jennifer Lopez en Kim Kardashian kreeg de BBL meer aandacht op social media.

Wil je nog meer weten?

 Als je vragen hebt kan je altijd contact opnemen met ons via mail en whatsapp. Je kan ook verder kijken bij de blogs die we hebben geschreven rondom het onderwerp BBL. 

 

 

Over ons

BBL Matras Nederland biedt gespecialiseerde matrassen aan die voor een comfortabeler en beter herstel zorgen na een BBL operatie. 

Tonen van het BBL matras

1 reactie op “Wat is een BBL operatie?”

 1. Pingback: Hoeveel kost een BBL operatie? – BBLMATRAS

Reacties zijn uitgeschakeld.